2012. január 29., vasárnap

Köszönet

Amióta elkezdtem a csatával foglalkozni csupa jó szándékú és segítőkész emberekkel találkoztam. Már a neveket felsorolni sem lenne egyszerű feladat. Azért mégis elkezdem, mert nélkülük sehol sem lennék. S ha nem kezdem el a legelején akkor lehet, hogy 1 év távlatából már nem fogok visszaemlékezni pontosan mindenkire, pedig minden segítő megérdemli, hogy  ne merüljön a neve a feledés homályába. Tehát (nekem) időrendi sorrendben a következő helyi jó szándékú emberek támogatták a munkám:

001
Szűcs Józsi bácsi, aki a elismert amatőr csatatér kutató. Az ő kutatása révén találták meg a mai Mohácsi Történelmi Emlékhely területén az első tömegsírokat. 3 héten át mesélt nekem (alkalmanként 3 órán keresztül) a kutatásairól, a csatával kapcsolatos munkájáról. Ő most 85 éves, az Isten adjon neki jó egészséget és hosszú életet.

002.
Lőrincz Árpád, sátorhelyi-mohácsi történelem tanár, aki az ötletem hallatán azonnal felajánlotta a segítségét, amit hálás szívvel köszönök. Többek között nagy segítségemre volt az első előadás megtartásának megvalósításában.

003.
Szerecz Miklós szigetvári történész, ki most szabad legény. (végvári vitéz) Elküldte mindazon írásos és fényképes anyagát, ami a csatával kapcsolatos. Ígérete szerint ha kutatásai során a mohácsi csatával kapcsolatos anyagot talál, akkor azt továbbítani fogja nekem. Ezek az írások pedig szépen érkeznek.

004.
Lebedy Janó barátom, ki terveim későbbi megvalósításában tud majd segítő jobbot adni.

005.
Varga Gábor mohácsi régiségboltos (Altinum), kivel sokat beszélgettem a csatáról. Közösen elemeztük a meglévő forrásokat és egy kicsit bele is kaptunk a "mi lett volna ha" témakörbe. Több a csatával kapcsolatos irodalmi műről tett említést, mit ajánlatos minden csatáról érdeklődőnek elolvasnia.

006.
Pozsgai Márta, aki a mohácsi Boldog Gizella Általános Iskola és Óvoda könyvtárosa. Az ő segítségével jutottam hozzá Kiss Béla egyik füzet alapú tanulmányához, melynek címe: Hogyan halt meg II. Lajos? Erről a tanulmányról annyit kell tudni, hogy 1995-ben került kiadásra. Főleg Mohács térségében lehetett hozzájutni. Korlátozott példányszámú és kevés az esély arra, hogy ismét kiadásra kerüljön. Rengeteg mohácsinak lehet belőle, csak hozzájutni szinte lehetetlen.

007.
Wermuthweisz Vendel, a mohácsi plébánia sekrestyése, akitől kölcsön kaptam a Fogadalmi templom (igazi nevén a Csataéri Emléktemplom) korabeli fényképalbumát.

008.
Árvai Zsolt fotós. Kalocsai származású, ami által nem cseng ismeretlenül számára a Tomori Pál név. Kb. 10 éve él Mohácson. Ő saját magát hobbi fotósnak mondja, pedig a munkái profi színvonalúak. Ő tervezte meg és készítette el a blog és a honlap arculatát. A Fogadalmi templom albumának képeinek digitalizálását készítette, ill. a csatatéri emlékkápolna festményeiről is ő készített "látható" képeket. Baltavári Tamás előadására megtervezte és elkészítette a plakátokat.

009.
Varga György, aki a sátorhelyi-mohácsi Nemzeti Emlékhelyet üzemelteti. A csatával kapcsolatban óriási tudással rendelkezik. Az idegenvezetése alatt képes visszaforgatni az időt 1526-ig. A távoli terveim megvalósításában nagy segítséget tud majd  nyújtani.

010.
Zsolnai Mátyásné, feleségem édesanyja. "Egyház és vallásügyi" segítőm.

011.
Vikár Csaba, akitől több, általa készített eredeti fotót kaptam az 1976-os ásatásokról. A képek az akkori kor viszonyához és a fotózás körülményeihez mérve jól sikerültek. Ilyenkor szokták a fényképezőgép márkáját is feltüntetni a fotók mellett: Szmena-8M. (fonetikusan írva)

012.
Havasi István, aki a mohácsi Veli Aga vendéglő tulajdonosa. Éttermében a török ételek mellett egy kis házi "múzeum" is található, ahol megtekinthető Mohács földvárának alaprajzai, több török kori földből előkerült fém használati eszköz, ill. ágyúgolyó. Az ízletes ételek mellé egy kis rögtönzött helytörténeti történelemórát kaphat az érdeklődő vendég desszertnek.

013.
Vellay Ferenc nyugállományú határőr alezredes, aki a majsi őrs parancsnoka volt 1976 tájékán. Sokat mesélt azokról a kutatókról, történészekről, akik a csatát, a csata helyszínét vizsgálták és őt kérték fel a terepbejárások "idegenvezetőjének", mert (hivatalból) nagy helyismerettel rendelkezett.

014.
Nagyné Rang Magdolna, aki a sátorhelyi ÁFÉSZ dolgozójaként annak idején részt vett az emlékhely parkosításában, amiről fényképek is készültek.

015.
Sátorhely Község Önkormányzata anyagi támogatásával tudtam a Kossuth Filmszínházban megtartani Baltavári Tamás előadását.

016.
Ahol kitehettem a plakátokat:


Altinum régiségbolt, Apolló utazási iroda, Árvai cipészet és táskabolt, Belvárosi templom, Duna Irodaház, Elektro Sanyi, Extra pékség (Alexandra mellett), Felszab lakótelepi kenyérbolt (szolgáltatóház), Fogadalmi templom, Forza, Gyógyinfó, Ifjúsági Centrum, Kocsis sportbolt, Kossuth Filmszínház, Magyar Ízek Boltja, Matyi barkácsbolt, Mohácsi Jenő Városi Könyvtár, Mórócz cipészet, MTE Fitness Szakosztály, MTE irodaház, Pannon Volán, Radnóti lakótelep rendőrlámpájánál levő trafik, Sétálóutcában levő trafik (Sipos Laci órásboltja melletti, Sümegi büfé (kompkikötőnél), Tourinform Iroda, Veli Aga étterem, Zárda templom, Zone divatház.
Köszönöm szépen! Ha nem zavarok, akkor jövőre is hasonló kéréssel fogom megkeresni őket.

017.
Baltavári Tamás, tanár, történész. A telefonon történt első megkeresés alkalmával azonnal, lelkesen igent mondott a felkérésemre, hogy tartson előadást Mohácson. Az előadásért semmilyen juttatást nem kért. Szerény ajándékkal tudtam megköszönni az előadását. 

018.
Sárvári József fazekas, keramikus jóvoltából tudtam megajándékozni Baltavári Tamást. Köszönet érte!

019.
Husz Zoltánnak, aki a tulajdonában levő Kiss Béla munkáit elektronikusan eljuttatta nekem. 

020.
Nagy Kálmánnak, mohácsi  nyugdíjas történelem tanárnak, aki megtartotta a mohácsi csatával kapcsolatos előadását. Ezen előadás a 2. volt amit a mohácsi csata 2026-os, 500 évfordulójának tiszteletére szerveztem. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése