2012. február 19., vasárnap

1687 - nagyharsányi (II. mohácsi) csata

Részlet az 1687-ben megjelent német nyelvű újságból:

"Miután ezt a dicső győzelmet valamennyire is a kegyes olvasó elé tártuk, ismertetnünk kell röviden a környező helységeket is. Ezek pedig: Dárda, Eszék, Mohács. Ami az elsőt illeti, azt nem kell különösebben figyelembe venni, mert nem valami sokat lehet róla közölni.

Ezért tehát menjünk tovább egy másikhoz, mégpedig Mohácshoz, (Eszéket utoljára akarjuk felvázolni), amely csak kicsi városka, Buda és Nándorfehérvár közt fekszik és a keresztyények már említett csatavesztéséről nevezetes, de ezt a hírét a most kivívott fényes győzelem elfeledteti, mert a hold itt kitért a keresztyén császár dicső napja elől. Egyébként ezt a várost Souches tábornok úr foglalta el gyújtotta fel."

forrás: 1687. augusztus 12-én történt... - kiadvány

(Mohácsot a Buda alól visszavonuló nagyvezér,a többi Duna-parti palánkkal együtt 1686 szeptemberében kiürítette. A keresztény hadsereg előtt leszivárgó magyar szabad hajdúk szeptember 20-a körül érkeztek erre a környékre. A főerők akkor csak Tolnáig vonultak le. Az itt említett elfoglalást a felderítésre előre küldött Souches tábornok 1687. június 9-e és 21-e közt hajthatta végre. Mohácsot már a törökök felégették, amikor elhagyták 1686-ban.)