2012. július 12., csütörtök

1444 - A várnai csata

1444 szeptemberében egy 16 ezer fős hadsereg indult el Szegedről délkelet felé: Az országot már közvetlenül is fenyegető Török Birodalom elleni törökellenes hadjárat a kor legnevesebb európai hadvezéréhez, Hunyadi János nevéhez fűződött. 

Hunyadi János szobra Bulgáriában

A sereg magyarokból, lengyelekből, szlovákokból, csehekből, horvátokból és bosnyákokból tevődött össze; Galambócnál átkeltek a Dunán és Észak-Bulgárián keresztül Várna felé indultak. A hadseregben egy nyugati lovasosztag is volt Cesarini Julian bíborossal és pápai követtel az élen, amikor pedig a hadsereg elérte Nikápolyt (ma: Nikopol, Bulgária), még 4000 főnyi román lovascsapat is csatlakozott hozzá.

Sumen, Provadia, Petrics és Mihalics erődjeinél lezajlott ütközetek után a sereg november 9-én érte el Várnát. A döntő ütközetet 1444. november 10-én vívták az ellenfelek: a csata a török könnyűlovasság rohamával kezdődött, amit részben Rozgonyi Simon egri püspök és Thallóczy Ferenc horvát bán lovascsapatainak sikerült visszaverni, sőt Hunyadiék heves tusában megingatták a török sereg mindkét szárnyát. 

A várnai csata

A középen álló, II. Murád szultánt körülvevő janicsárok azonban kitartottak, s amikor maga a húszéves Ulászló király is a harcolók forgatagába vetette magát (Hunyadi kifejezett kérése ellenére), az ellenség megölte, levágott fejét pedig lándzsára tűzte.

A magyar sereg erre megzavarodott, futni kezdett, s már nem lehetett megszilárdítani a hadrendet. A szultán alig hitte el, hogy a már majdnem vereségből váratlan győzelmet aratott. Seregét éjjelre is védőállásba tartotta, s csak másnap vette be rohammal a magyar gyalogság által védett szekértábort. Ulászlón kívül a magyar sereg sok ezernyi katonája halt hősi halált. Sikertelen próbálkozás volt tehát a török hódítók kiűzése az európai kontinensről. Ideig-óráig a 12 évvel későbbi nándorfehérvári győzelem még távol tartotta a török áradatot, Mohácsnál azonban 1526-ban kísérteties hasonlósággal megismétlődött a várnai eset. 

A teljes leírás megismerésére és a sok szép fénykép miatt érdemes a "forrás"-ra kattintani. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése