2012. augusztus 12., vasárnap

Török ábrázolás a hadba vonuló magyar király táboráról...
II. Lajos haditanácsot tart Mohács felé szállva a seregével - egykorú török miniatúrán.

A miniatúra perzsa nyelvű szövege:
"Így adott választ a hős Lajosnak, a bölcs tudós öreg: hogy a királyok bölcsének csel esetén nem szabad bíznia az ellenség mesterkedésében."


Topkapu Szeráj Múzeuma. L.sz. 1517. oldaljelzet 200. méret: 22,5x14,5 cm.

2 megjegyzés:

 1. Üdvözletem! :)

  Kérdésem lenne a hadba vonuló király harcosai közül rögtön kettővel kapcsolatban is. Nevezetesen Brodarics István említi Tomori magyarázkodása és hárítása közben a "két Szondi ifjút", mint harcedzett katonákat.
  Lehetséges lenne, hogy ez a két személy azonos a későbbi drégelyi hős kapitánnyal és fivérével? Ha igen, van-e nyoma, hogy milyen tettekkel érték el, hogy Tomori megemlítse őket? Ha nem, kik ők?
  Remélem lesz ideje válaszolni, mert szerény képességeim keretei között egy nagyobb lélegzetvételű irományt készülök elkészíteni a fentebb említett hősről, a mi Leonidaszunkról.
  Tisztelettel: Marozsán Lóránt

  VálaszTörlés
 2. Kedves Lóránt!

  Wikipédia:
  "Eredeti családi neve Suhó (Szuhó) volt, s a Szondy nevet ő maga vette föl, ezt is testvére, Jakab folyamodványából tudjuk, mert kérelmében Szondy alias Suhónak mondja magát. Kérdésként felvetődik a név felvételének indoka. Szond (ma Szonta Szerbiában) egy Bács vármegyei település volt. Ha ezt összevetjük azzal a körülménnyel, hogy a Révay család is a Délvidékről, a Szerémségből származik, akkor adódik az a lehetséges következtetés, hogy Szondy családja a Révay család szolgálatában került Magyarország északi részére a mohácsi csatavesztést követően a terjeszkedő török hódítás elől menekülve. Noha Drégely vára környékén több település is saját szülöttének tekinti a hős férfiút, ezeket az elképzeléseket semmilyen irat nem támasztja alá."

  A mohácsi csata (1526)után 26 évvel 1552-ben vette ostrom alá Drégelyt a török. Elvileg lehetséges lehet a feltevése, de ezt nem tudom adatokkal alátámasztani. Ha ismert lenne Szondi György életkora, akkor könnyen kiszámolható lenne, hogy a mohácsi csatában éppen mennyi idősek lehettek a Szondi ifjak.

  A felvetését elküldöm néhány ismerősömnek is, hátha ők több forrás anyaggal rendelkeznek ebben a kérdéskörben. A csatával kapcsolatban sajnos nem sok írott anyag maradt fenn. Mi, az utókor csak ezekre támaszkodhatunk. Sajnos egy másfél órás csatáról jóval kevesebb írás marad fenn, mint egy 4-500 éve álló várról...

  Ha megírja a mohacsi-csata@freemail.hu-ra az e-mail címét, akkor a részleteket ott tudjuk megbeszélni.

  Köszönettel és tisztelettel: S.T.

  VálaszTörlés