2013. augusztus 6., kedd

Szulejmán átveszi Nándorfehérvár ostromát

1521 július 31-én Szulejmán szultán Nándorfehérvár alá érkezett, átvette az ostrom vezetését, és a következő napon, Zimony felől, a török ágyúk lőni kezdték a várat.

Augusztus 31-én, Héderváry Ferenc nándorfehérvári bánt II. Lajos hűtlennek nyilvánította, mert gondatlansága miatt odaveszett Nándorfehérvár vára. Nemesi házait és birtokait Batthányi Ferenc kapja, ő a szárazon és vízen ostromló Szolimán török császár elleni hadjáratban 200 lovassal vett részt és a harci kiadásokra 6300 forintot adott kölcsön a királynak. Ezenkívül, selyem és ezüstneműre is adott, 3000 magyar forintot.

forrás: FB-Maria Rosu




Ez a történet elképesztő, de nem a két kapitány volt a bűnös valójában, hanem egy kollektív hiba eredménye lehetett, hogy mindössze 700 védő védhette az ország kapuját. (Másik kapitány Török Bálint volt, akire az apja a nándorfehérvári kapitánysága alatt felhalmozódott személyes hatalmas kölcsönkövetelését és így "zálogba" a várat és kapitányságot hagyta.) Itt oldalakat lehetne írni, a lényeg: amellett, hogy Héderváry valóban nem törődött az erősséggel, a Török család sem úgy járt el, ahogyan kellett volna, koncepciós per áldozata lett, vele vitette el a balhét mindenki. stb - stb Nagyon érdekes korszak, és történet!!! Mintha ma lennénk...                                                    (Várkonyi Tibor)