2012. március 30., péntek

Séta a csata helyszínén

A mai napon (2012.03.18. vasárnap) páratlan történelmi időutazásban volt részem. Szűcs Józsi bácsival bejártuk a csatatér kutatásainak 2 helyszínét. Először az Udvar községtől Nyugatra levő temetőn túli (mai néven) Malom-árok hídjánál jártunk, ahol 2 órán át mesélt a török hadak elhelyezkedéséről, a magyar sereg bal szárnyának területi elhelyezkedéséről és a domborzat akkori és mostani lehetséges állapotáról. 

Másodjára pedig megmutatta a Brodarics elbeszélésében szereplő (mára már nem létező) Földvár falu helyét. A 85 éves Józsi bácsi korát meghazudtoló erővel és energiával sétált a tárcsázott szántóföldön. Szinte újra huszon egynéhány évesnek látszott, mint fiatalkorában, amikor ezeket a területeket bejárta. Ahogy közeledtünk a falu helye felé egyre több cserépdarab és 3-5 cm-es  téglavörös római kori tégladarabok hevertek a szántóföldön. Az őszi talajművelés során kerültek felszínre ezek a törmelékek. Ha akartuk volna, akkor fél óra alatt egy vödör (régészeti szempontból értéktelen) törmeléket össze tudtunk volna szedni. Csak a fotó kedvéért vettem fel a földről pár darab cseréptörmeléket, hogy igazolni tudjam a leírtakat. Volt köztük pár mintás cserépdarab és 3 fémes (vas) tárgy is, amik közül az egyik, akár egy ágyúgolyó darabja is lehet.



Természetesen most is rengeteget mesélt Józsi bácsi. Ezt a részt is 2 óra alatt jártuk be, ill. mesélt el sok érdekes dolgot.

Annyit tudni kell, hogy ezév januárjától és február közepéig hetente 2-3 alkalommal elmentem hozzá, ahol 09.00-13.00 között folyamatosan mesélt mindenről ami  csatával kapcsolatban volt. Mivel sokan és sokszor visszaéltek az általa elmondottakkal, ill. az amatőr kutató "besorolása" miatt több negatív kritikát kapott ezért nem engedi meg, hogy az általa elmondottakat magnóra felvegyem, vagy fényképet készítsek a térkép vázlatáról és egy-egy ritka térképről, amely a birtokában van. Nem szeretne senkivel és semmivel összeütközésbe kerülni. Így nem marad más számomra, mint az elhangzottak memorizálása és otthon történő lejegyzetelése. 

Ha végeztem ezeknek a jegyzeteknek a megírásával, akkor megmutatom Józsi bácsinak és ha bele egyezik, akkor közé teszem az általa elmondottakat a honlapon, vagy ezen a blogon. Időpontot nem tudok ígérni és ne is várjon senki tőlem ezzel kapcsolatban.