2012. április 4., szerda

A mohácsi vár

Adatok szerint, 1521-ben még II. Lajos idejében épített kis váracskát erősítette meg a török és építette ki.  A külső fala  palánk volt. Gerendákat vertek egymás mellé két sorban. A sorközöket kitöltötték döngölt földdel. A gerendákat néha össze is fonták, sárral tapasztották be, nehogy az ellenség felgyújthassa. Az ilyen várakat nevezték földvárnak, palánkvárnak, vagy sárvárnak. A külső várat a magyarok huszárvárnak említették. A magyaroktól a törökök is átvették ezt az építkezési módot. A belső vár kőből épült.

1663-ban Ottendorf Henrik diplomata csoportja Belgrádba azért utazott, hogy gazdag ajándékokkal rábírják a belgrádi basát, hogy a szultánt befolyásolják, ne indítson hadat a Habsburgok ellen. A basa elfogadta az ajándékokat. de a küldöttséget több hónapig fogságban tartotta.  A következő évben a török had mégis megindult a Habsburgok ellen. (1664-ben Szentgotthárdnál súlyos vereséget szenvedtek.)

1687-ben rajzolt térképről néhány adat: a Habsburgok a töröktől visszafoglalt erősségeket lerajzolták és döntöttek arról, hogy megtartják-e, vagy lerombolják. A mohácsi török-kori vár az utóbbi sorsára jutott.





A mohácsi vár alaprajzának plakát méretű képeiről a Veli Aga étteremben készültek a fényképek.