2012. július 30., hétfő

Mohács szerepe Szigetvár 1566-os ostromakor

Szigetvár török ostromának katonai biztosítása.

„…mondják, köztörökök között az a hír, hogy Szigetre jönnének, de senki bizonnyal nem tudja.”

1566. július 21-én és az utána következő napokban – amíg a szultáni fősereg átkelése folyamatosan zajlott a Dráván, a hódoltsági szandzsákok csapatait a török katonai főparancsnokság – a szultán, a nagyvezér és a pasák tanácskozásának megfelelően – úgy igazítja, hogy biztosítsa az elkövetkező ostromműveletek zavartalanságát. Vagyis azt, hogy a Sziget alá szálló fősereget semmilyen váratlan meglepetés szerű támadás semelyik irányból ne érhesse, a keresztények felmentő szándékairól hamar értesülhessenek és azt elháríthassák, valamint nagyon fontos ostromtüzérség – amelyet a Dunán szállítottak – kirakodása is megkezdődik Mohácsnál…


A török szultán hada átkelt a Dráván. A száguldó lovasok – elsősorban is a felderítés céljából, másrészt a szigeti védők éberségének kipuhatolása miatt – nagy számú csapatokkal rajzanak ki a Siklós alatti török táborból – amelynek védelmét állandó 8-ezer fős haddal „három bég őrzi” – és eljutnak az ormánsági Kisasszonyfalváig (a mai Kisasszonyfa nevű faluig), amely akkor az Istvánffyak birtokában állt, s amely már csak egy lófutásnyi időre és távolságra fekszik Szigetvártól. A gyülekező törökök – a siklósi táborukon kívül – egyébként több nagyobb tábort építenek ki, így az eszéki híd közelében – melynek védelme a Simontornya bégjének a feladata volt – Baranyavárnál, aztán Mohács közelében Lippónál.

Mohácson ezalatt Száli Mohamed pasa az anatólia seregtesttel állomásozik, és felügyeli a török tüzérség kirakodását. Ennek száma bizonytalan. A török források – vélhetően túloznak mikor – közel 300 ágyút sorolnak fel. A valósághoz közelebb áll, hogy a szultáni had körülbelül 20 nagy ostromágyúval és 200 különböző nagyságú löveggel érkezett a magyarországi hadjáratra. Ezeket eztán vontatással és nagyszámú katonai biztosítással indítják Szigetvár alá. Mindeközben a szultáni had elővédje – melyet a boszniai pasa és a karamániai pasa csapatai alkotnak – Siklós irányából elindult, hogy Pécs alatt szálljon táborba.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése